Οκτώβριος 2016: Αυτοψίες- Έλεγχοι- Επισκέψεις- Συναντήσεις

Αυτοψίες και έλεγχοι

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της γενικής αρμοδιότητάς του για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και των ειδικών αρμοδιοτήτων του σχετικά με τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων και τις διαδικασίες επιστροφής αλλοδαπών, προέβη στη διενέργεια των εξής αυτοψιών και εξωτερικών ελέγχων:

  • Σε χώρους κράτησης αλλοδαπών: Μόρια Λέσβου & Κρατητήρια Αστυνομικής Δ/νσης Λέσβου (12, 19, 25.10).
  • Σε κέντρα φιλοξενίας: ΔΙΟΝ/Ελπίδα (4.10), Θερμοπύλες και Πέτρα Ολύμπου (16.10), ΑΛΕΞΥΛ (Δερβένι) και Ωραιόκαστρο (17.10), Πολύκαστρο/Νέα Καβάλα (18.10).
  • Εξωτερικός έλεγχος αεροπορικών επανεισδοχών από Λέσβο προς Τουρκία (20, 26/10) και θαλάσσιων επανεισδοχών από Λέσβο προς Τουρκία (13, 21, 27.10), στο πλαίσιο της ειδικής αρμοδιότητας του Συνηγόρου βάσει του ν. 3907/2011.
  • Εξωτερικός έλεγχος στην πρώτη πιλοτική πτήση της FRONTEX (11.10), με συμμετοχή στελέχους του Έλληνα Συνηγόρου ως μέλους της ευρωπαϊκής δεξαμενής παρατηρητών (από Βέλγιο προς πΓΔΜ), εν όψει εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (http://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-29-2016-INIT/el/pdf).

Επισκέψεις

Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων των Παιδικών Χωριών SOS (16.10).

Συναντήσεις εργασίας

  • Η πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης σε χώρους στέρησης της ελευθερίας και ειδικότερα σε χώρους κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Βρετανία και την Ελλάδα, καθώς και ο αποτελεσματικός ρόλος του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας με τον Singh Bhui Hindpal, επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του Βρετανικού Σώματος Επιθεώρησης Φυλακών, που επισκέφτηκε τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη (25.10). Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν επίσης οι τρόποι παρέμβασης και επιθεώρησης του Βρετανικού Μηχανισμού Πρόληψης, τόσο σε φυλακές, όσο και σε κέντρα κράτησης προσφύγων-μεταναστών.
  • Με αντιπροσωπεία της Ομάδας GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (7.10). Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, συζητήθηκε η εμπειρία της Αρχής σε θέματα προστασίας θυμάτων σε επίπεδο νόμου, προστασίας ασυνόδευτων παιδιών και διαδικασιών πρώτης υποδοχής μεταναστών/προσφύγων.
  • Με 25 εκπροσώπους 15 φορέων (διακυβερνητικών οργανώσεων και ΜΚΟ) που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά που μετακινούνται σε ξενώνες και κέντρα φιλοξενίας, παρουσία του συντονιστή για τη Βόρεια Ελλάδα του Υπουργείου Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής (Θεσσαλονίκη, 18.10). Στόχος της συνάντησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας του Συνηγόρου του Παιδιού με τους αρμοδίους φορείς της κοινωνίας των πολιτών μέσω της αμοιβαίας ανατροφοδότησης και διαμόρφωσης κοινών πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών.

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή