Καθορισμός ιθαγένειας τέκνου, που γεννήθηκε εκτός γάμου από Έλληνα πατέρα και αλλοδαπή μητέρα χωρίς νόμιμη διαμονή

Καθορισμός ιθαγένειας τέκνου, που γεννήθηκε εκτός γάμου από Έλληνα πατέρα και αλλοδαπή μητέρα χωρίς νόμιμη διαμονή

Περιγραφή

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε αναφορά σχετικά με πρόβλημα στη διαδικασία καθορισμού της ελληνικής ιθαγένειας παιδιού, που γεννήθηκε χωρίς γάμο από Έλληνα πατέρα και αλλοδαπή μητέρα, χωρίς νόμιμη διαμονή, εντός 300 ημερών από το διαζύγιό της με τον επίσης αλλοδαπό σύζυγό της.
Λόγω του τεκμηρίου πατρότητας του συζύγου, απαιτήθηκε δίκη προσβολής της πατρότητας. Η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων Αθηνών Α’ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όμως, δεν δέχθηκε τη συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης, που συντάχθηκε στη συνέχεια, επειδή το παιδί είχε συμπληρώσει τα τρία έτη, οπότε είχε περάσει το χρονικό όριο που επιτρέπεται συναλλαγή των συμβολαιογράφων με πολίτες τρίτων χωρών, χωρίς νόμιμα τακτοποιημένη διαμονή.
Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι η τριετής προθεσμία του Κώδικα Μετανάστευσης είχε ανασταλεί για λόγο ανώτερης βίας (ολοκλήρωση της δίκης προσβολής πατρότητας) και η Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προέβη τελικά στον καθορισμό της ελληνικής ιθαγένειας του παιδιού.

Συνοδευτικά Αρχεία

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή